Рецепти здоров’я
      У народній медицині чорницю садову використовують як загальнозміцнювальний, апетитний, кровостимулюючий, протипроменевий, цукрознижувальний, а також як жарознижувальний, протицинготний, вітамінний, проносний, що нормалізує діяльність травного тракту, жовчогінний та сечогінний засіб.

    Корисна ягода при недокрів'ї з низьким рівнем утворення гемоглобіну, при низькій кількості лейкоцитів, при захворюваннях жовчного міхура, ацидозі, в тому числі діабетичному. Присутність у чорниці садовій пектинових речовин, танінів робить її незамінною при отруєннях, радіонуклідних зараження їжі та води.

    Хімічний склад. У ягодах містяться вуглеводи, переважно фруктоза, аскорбінова кислота, каротин, вітамін РР, органічні кислоти (бензойна, лимонна, яблучна, щавлева), пектини, дубильні речовини, антоціад, сполуки заліза, марганцю, фосфору, калію, магнію, міді, кальцію, кобальту.

    Пагони містять дубильні речовини, листя - арбутин, флавоноїди, тритерпеноїди, стероїди, дубильні речовини. У ягодах є вуглеводи, пектин (0,47 - 0,62%), цукор;глюкоза і фруктоза (5,26 - 6,8%), органічні кислоти (лимонна, яблучна, щавлева), клітковина, дубильні та фарбувальні речовини (0,14 - 0,19%). Насіння багаті жирним маслом.

    Використання: Ягоди чорниці садової їдять для зміцнення здоров'я, а також для довголіття. Використовують їх як протицинготний засіб та з метою нормалізації обмінних процесів в організмі. Також ці ягоди сприятливо впливають на роботу деяких залоз внутрішньої секреції (в першу чергу щитовидної).За останніми даними, ягодам чорниці садової властива протипухлинна дія. Вживання їх в їжу надає ефективну дію при атеросклерозі, гіпертонічній хворобі, капіляротоксикозах, ревматизмі, ангіні та інших захворюваннях, пов'язаних з недостатністю кровоносних капілярів. Фолієва кислота, що міститься в ягодах чорниці садової, протидіє розвитку патологій нервової системи у новонароджених. Ягоди чорниці садової радять їсти вагітним жінкам як натуральне джерело фолієвої кислоти.Вони дуже корисні тим хто працює у шкідливих умовах, так як пектинові речовини здатні зв'язувати та виводити з організму радіоактивні метали, а також знімають алергію, викликану застосуванням різного роду лікарських препаратів.

    Ягоди чорниці садової допомагають літнім людям залишатися бадьорими та активними, не дарма чорницю садову вважають ягодою довгожителів. Її сік дають при гарячці, порушеннях діяльності шлунково-кишкового тракту, а також для посилення виділення шлункового соку. Відвар з сухих плодів і пагонів допоможе при дизентерії, катарі шлунку та для нормалізації обміну речовин при прийомі всередину,а зовнішньо - при шкірних захворюваннях і як ранозагоювальний засіб.

    Ягоди чорниці садової підвищують секрецію шлунка, тому при гастриті зі зниженою кислотністю та ентероколітах рекомендується настій.

    Відвар з листя та гілочок чорниці садової допоможе при хворобах серця та як додатковий засіб при лікуванні кандидомікозу, особливо внутрішніх органів.

    Ягоди їдять у свіжому вигляді, заморожують, використовують при приготуванні варення, джему, повидла, соку, квасу, напоїв, начинок для пирогів, пастели.

    Протипоказань по використанню рослини, як у лікувальному плані, так і в харчовому застосуванні не встановлено.


Приготування:

  Відвар з листя чорниці садової:
    - 1 ст. л. сухих подрібнених листків заливають 1 склянкою окропу та кип'ятять 5 хв. Настоюють 30 хв., проціджують та п'ють по 0,5 склянки 3 рази на день до їжі при цукровому діабеті, недокрів'ї.
    - 2 столові ложки листя заливають 1 склянкою окропу і кип'ятять 10 хвилин. Дають охолонути, через годину проціджують. Приймають по 1 столовій ложці 4 - 6 разів на день як проносне.

  Настій з ягід чорниці садової:
    - 1 ст. л. сушених ягід заливають 1 склянкою окропу та настоюють 30 хв. Проціджують та п'ють по чверті склянки 3 - 4 рази на день до їжі при недокрів'ї, лейкемії, цукровому діабеті, ацидозі.
    - 1 столова ложка сухих ягід заливається в термосі склянкою окропу на ніч. Проціджують. Приймають по одній столовій ложці через 2 години при дизентерії, анемії, як вітамінний засіб.

Відвар з листя та стебел чорниці садової:
    - 1 ст. л. сухої речовини, подрібненого до розміру дрібних чаїнок, заливають 1,5 склянки води та кип'ятять 5 хв., а потім протягом години настоюють. Проціджують та п'ють по 0,5 склянки 3 рази на день до їжі при цукровому діабеті.

Увага! Викладені на сайті засоби нетрадиційної медицини даються для довідки! Перед їх застосуванням проконсультуйтеся з лікарем!
Рецепты



Здоровье


 

© 2010 www.blueberry.net.ua
 
 
  Создание сайтов Полюс Альфа