Хімічний склад плодів
    Ягоди чорниці садової містять цукру до 8%, органічних кислот до 2,7%, пектинових речовин до 0,6%, білка до 1%, клітковини до 1,6%, вітамінів: С до 63 мг%, В1 до 0,02 мг% , РР до 550мг%, каротину до 0,25 мг%. Цукор та кислоти спільно з пектиновими і дубильними речовинами зумовлюють смак ягід.Крім того, вони збуджують апетит, посилюють відділення шлункового соку і соку підшлункової залози, стимулюють перистальтику кишок.Вміст ягід чорниці садової пектинових речовин дозволяє використовувати їх для лікування шлункових захворювань і як профілактичний засіб для працівників на шкідливому виробництві, пов'язаному з можливістю потрапляння в організм людини радіоактивних елементів і важких металів.

   Плоди чорниці садової багаті такими цінними фізіологічно активними речовинами як фенольні з'єднання.Флавоноли (біофлавоноїди), речовини Р-вітамінної дії зменшують проникність і підвищують міцність кровоносних капілярів, сприяють засвоєнню вітаміну С, беруть участь в окисно-відновних процесах,регулюють роботу деяких залоз внутрішньої секреції (в першу чергу щитовидної).Діють вони більш ефективно при одночасному прийомі вітаміну С. Деякі з цих речовин відрізняються здатністю розслабляти спазми судин, мають протиатеросклерозну і протизапальну дію.Останнім часом було доведено, що окремим представникам цієї групи властива протипухлинна дія. Біофлавоноїди захищають організм від ураження іонізуючим випромінюванням.Вживання речовин Р-вітамінної дії виявляється ефективним при атеросклерозі, гіпертонічній хворобі, капіляротоксикозах, ревматизмі, ангіні та інших захворюваннях, пов'язаних з недостатністю кровоносних капілярів.У 100 г свіжих ягід чорниці садової міститься до 3500 мг антоціанів та лейкоантоціанів, близько 270 мг катехінів і до 200 мг флавонолів.

   Плоди чорниці представляють цінність і як джерело тритерпенових сполук, що володіють різними фізіологічними властивостями. Фенолокислоти (хлорогенова, кавова і ін.).

    Виявляють жовчогінну, сечогінну, капілярозміцнюючу та протизапальну дію. У середньому в 100 г свіжих ягід міститься 150-300 мг хлорогенової кислоти і 300-340 мг тритерпенових кислот.Крім того, в ягодах чорниці садової виявлено досить значну кількість філлохинону (вітамін К1) - 0,26-0,32 мг на 100г свіжих ягід.Встановлено, що дефіцит філлохинону у тваринному організмі впливає на окисне фосфорилювання, а це тягне за собою порушення синтезу ряду білків, зокрема травного тракту.Філлохинон виконує також ще одну найважливішу біологічну роль в організмі - бере участь у процесі перетворення препротромбіна в протромбін, обумовленому модифікацією залишків глютамінової кислоти в фактори згортання крові.

    Встановлено, що ягоди лохини також цінне джерело важливої протиатеросклерозної і ліпотропної речовини - бетаїну, що виконує також противиразкову дію.В плодах свіжої чорниці садової його вміст становить від 210 до 510 мг на 100 г ягід.З макроелементів містяться (мг%): натрію до 6, калію до 51, кальцію до 16, магнію до 7, фосфору до 8; з мікроелементів містяться: залізо до 17 мг%, а також у невеликих кількостях кобальт, йод, мідь, ванадій та ін. У насінні накопичується до 32% жирної олії, в листях більше 10% танинів.

     Чорниця садова застосовується як в народній так і в офіційній медицині. Свіжі ягоди є гарним протицинговим засобом, збільшують шлункову секрецію і перетравлювальну силу шлункового соку. Рекомендуються при катарі шлунка, ентероколітах, пиеліті.У народній медицині відвар гілок з листям п'ють при хворобах серця, ягоди застосовують при дизентерії; відвар листя - як м'яке проносне.

     Але, мабуть, одним з найбільш важливих властивостей ягід лохини є їх здатність знімати алергію, викликану застосуванням різного роду ліків.У той час як самі ягоди чорниці садової практично ніколи не викликають алергічних реакцій і навіть мають полегшуючий вплив при алергічному стані.Це є дуже цінною влативістю, так як їх можна включати в раціон дітям, які страждають діатезами та іншими захворюваннями алергічної природи.Ця особливість ягід чорниці садової унікальна (всі інші відомі ягоди або нейтральні по відношенню до алергічних реакцій, або, часто навіть призводять до алергії).
Рецепты



Здоровье


 

© 2010 www.blueberry.net.ua
 
 
  Создание сайтов Полюс Альфа