Здоров’я

Чорниця садова гальмує розвиток фіброзу печінки
 
    Ліки, що застосовуються для лікування хвороб печінки, безсумнівно, мають безліч побічних ефектів. Тому вчені займаються пошуком природних речовин, здатних захистити важливі внутрішні органи людини. Чорниця садова має унікальні можливості для відновлення сітківки ока.Також вона впливає на мозок і клітини пухлин.

    В всесвітньому журналі «Гастроентерологія» опублікована стаття, присвячена впливу чорниці садової на печінку. Вчені з Меріленду (відділення інфекційних захворювань Медичного коледжу Гуйян) представили дані про вплив ягоди на розвиток фіброзу печінки. Досліди були проведені на лабораторних тваринах.
    Дослідження показало, що чорниця садова знизила рівні гіалуронової кислоти, аланіну - амінотрансферази (маркер порушення структури клітин), рівні малондіальдегіду (маркер оксидативного стресу) і підвищила рівні супероксиду дисмутази (маркер розпаду реактивних форм кисню) в печінці.Це призвело до ремісії фіброзу печінки.
    Чорниця збільшила активність глутатіон-S-трансферази в печінці, а також вираження генів Nrf2 і Nqo1. Саме вони вказують на роботу захисних механізмів печінки. Тому автори припускають, що чорниця садова є корисним продуктом для хворих з ураженнями печінки.


 Чорниця садова запобігає кишкові захворювання

    Вчені з Університету Лунда (Швеція) стверджують, що чорниця набагато корисніше, ніж вважалося до цих пір, повідомляє «Компьюлента».В ягодах містяться не тільки вітаміни й антиоксиданти, але і волокна, які здатні запобігати ряд кишкових запальних захворювань, включаючи неспецифічний виразковий коліт.
    Шведські дослідники протестували декілька типів дієт, що передбачають вживання шкірки чорниці садової, житніх і вівсяних висівок із сумішшю пробіотиків або без неї. Пробіотики - це певний тип бактерій, що містяться в йогурті.Результати експериментів показали, що захисна дія чорниці збільшується, якщо їсти її з пробіотиками, які захищають печінку - орган, часто страждає від кишкових запалень.
    Чорниця садова багата поліфенолами - рослинними хімікатами, які розширюють кровоносні судини, збільшуючи концентрацію в крові окису азоту. У поєднанні з пробіотиками поліфеноли знижують чисельність бактерій, що викликають запалення.
    Нагадаємо також, що включення в раціон чорниці садової та чорниці допомагає захистити організм від серцево-судинних захворювань та діабету, оскільки ці ягоди перешкоджають відкладенню жиру в області живота, знижують рівень холестерину та цукру в крові.Такі властивості лохині та чорниці надають фітохімікати - натуральні антиоксиданти антоціани, що офарблюють фрукти й овочі в червоний, пурпурний та темно-синій кольори.
    Крім того, нещодавно з'ясувалося, що щоденне вживання 0,5 л соку чорниці може перешкоджати ослабленню пам'яті. На думку вчених, ягідний сік допомагає відновити спогади навіть після того, як пам'ять почала погіршуватися.


  Ще статті...

Топ 10 корисних властивостей чорниці садової

   Дослідження Мічіганського університету показують, що чорниця садова сприяє зменшенню ваги і знижує ризик серцево-судинних захворювань та... читати далі»



Рецепти здоров’я

    У народній медицині чорницю садову використовують як загальнозміцнювальний, апетитний, кровостимулюючий, протипроменевий, цукрознижуючий, а також ... читати далі»








Рецепти


Здоров’я


 

© 2010 www.blueberry.net.ua
 
 
  Создание сайтов Полюс Альфа